Hvad Er CoBrA Kunst?

Skrevet d. 25. September 2020
Billede: Steve Johnson
reklameartikel

CoBrA kunst er kendt af mange, elsket af mange og beundret af mange. Desværre er ikke alle klar over, at Cobra faktisk ikke er en enkelt kunstner, der på magisk vis har spyttet fantastisk kunst ud i mange former og typer.

Hvad er Cobra kunst? Cobra er en forhenværende international samling af kunstnere, der både inkluderede billedkunstnere og digtere. Cobra blev dannet tilbage i 1948 og eksisterede indtil 1951. Blandt stifterne fandt man danske Asger Jorn, der er en af de mest anerkendte danske kunstnere. 

Cobra var inspireret af fried, fantasi og spontanitet, der alle var kærkomne følelser efter besættelsestiden og anden verdenskrig generelt. Kunstnerne havde som mål at tale til de ubevidste og primale følelser i mennesker, hvilket de forsøgte at gøre gennem abstrakte, ekspressive malerier. 

Udover Asger Jorn, så var Christian Dotremont og Constant Niuwenhuys også blandt stifterne. Kunstnerne valgte ofte at arbejde sammen og lave fælles værker, der gav nogle helt enestående resultater og udtryk. 

Navnet CoBrA er en sammenslutning af de tre stifteres hjembyer, der er Copenhagen (København), Bruselles (Bruxelles) og Amsterdam. 

CoBrA bliver stadig den dag i dag beundret af mange, ligesom at det er et flittigt undervist emne i folkeskole, både i indskolingen og i mellemtrinnet.